Tractaments de Reproducció Assistida Inseminació Artificial de Donant (IAD)

La Inseminació Artificial de Donant (IAD), de la mateixa manera que l’IAC, és un tractament segur, fàcil de realitzar i amb mínimes molèsties.

La Inseminació Artificial amb semen de banc és un tractament de reproducció humana que consisteix en la introducció de semen de donant anònim dins de l’úter de la dona durant el moment de l’ovulació.

Les condicions necessàries per poder realitzar la Inseminació Artificial de Donant són:

 • En el cas de la dona: exploració ginecològica, histerosalpingogafria o sèrumsonografia que demostri permeabilitat d’almenys una trompa i analítica de sang.
 • Consentiment informat d’Inseminació Artificial de Donant.

Les indicacions de la Inseminació Artificial de Donant són:

 • Factor masculí: alteració greu seminal no susceptible de Fecundació in Vitro amb ICSI o IMSI.
 • Alteració genètica de l’home que pogués ser transmesa a la descendència.
 • Dona sense parella que desitgi afrontar la maternitat de forma individual.
 • Dona amb parella femenina que desitgi un embaràs.

No realitzem Inseminació Artificial de Donant en les següents situacions:

 • Oclusió tubàrica bilateral.
 • Adherències tubàriques importants.
 • Endometriosi severa.
 • Inducció de l’ovulació: des del tercer dia del cicle s’administren, diàriament i per via subcutània, gonadotofrines (hormona FSH) per estimular el creixement fol·licular. Per mitjà del seguiment ecogràfic es valora el desenvolupament fol·licular. Quan els fol·licles estan madurs s’aplica una altra medicació (hormona HCG) per provocar l’ovulació.
 • Processament del Semen de Banc per realitzar la inseminació artificial.
 • Inseminació artificial: a al consulta i pràcticament de manera indolora, es realitza la col·locació dels espermatozoides dins de la cavitat uterina a través d’un catèter d’inseminació. Des d’aquí ascendeixen a la trompa on hi fecundaran l’òvul.

Després de la inseminació artificial la pacient pot reprendre tranquil·lament les seves activitats sense la necessitat de fer repòs. La taxa d’èxit per cicle es situa entre un 20-24%, amb una taxa acumulativa en 3 cicles del 65%. S’aconsella realitzar entre 3 i 6 cicles. No es necessari descansar entre cicle i cicle, poden ser consecutius. La taxa d’embaràs múltiple escil·la entre un 8.20%.

Last Update: 01/08/2014
References:
– Matorras R, Gorostiaga A, Díez J, Corcostegui B, Pijoan J L, Ramón O, Rodríguez Escudero F J. Intrauterine insemination with frozen sperm increases pregnancy rates in donor insemination cycles under gonadotropin stimulation. Fertil Steril 1996; 65: 620-25.
– Hernández J, Marqueta J, Matorras R, Coroleu B, Simón C, Pérez Milán F, Báez D, López Villaverde V, Cabello Y, Romeu A. Registro de inseminaciones (IAC- IAD) año 2000. Sociedad Española de Fertilidad. Rev Iberoam Fértil 2004; 21: 147-52.
– Matorras R, Hernández J (eds): Estudio y tratamiento de la pareja estéril: Recomendaciones de la Sociedad Española de Fertilidad, con la colaboración de la Asociación Española para el Estudio de la Biología de la Reproducción, de la Asociación Española de Andrología y de la Sociedad Española de Contracepción. Adalia, Madrid 2007.