Tractaments de Reproducció Assistida Fecundació in Vitro (FIV)

Des del naixement del primer nadó concebut per la tècnica de Fecundació in Vitro (1978) s’han produït una infinitat d’avanços científics en el camp de la reproducció humana.

La fecundació in Vitro (FIV) és un tractament de reproducció assistida en el qual els òvuls obtinguts després d’una estimulació de l’ovulació són fecundats pels espermatozoides al laboratori (“inVitro”). Els embrions obtinguts es transfereixen a l’úter de la pacient.

La Fecundació in Vitro ens permet estudiar “què està passant” en el procés de la formació de l’embrió. Els resultats de la Fecundació in Vitro són molt variables i depenen de molts factors. Al nostre laboratori les taxes d’èxit oscil·len entre un 30-60%.

La Fecundació in Vitro és una tècnica segura que requereix controls periòdics al llarg de tot el procés. Al nostre laboratori de reproducció assistida sempre s’utilitza la tècnica ICSI o IMSI per realitzar la Fecundació in Vitro.

Les condicions necessàries per poder realitzar la Fecundació in Vitro són:

 • En el cas de la dona: exploració ginecològica, anàlisi de sang.
 • En el cas de l’home: anàlisi de sang i mostra de semen amb espermatozoides o possibilitat de realitzar biòpsia testicular per trobar-los.
 • Consentiment informat de Fecundació in Vitro.

Les Indicacions de la Fecundació in Vitro són:

 • Factor masculí: alteració moderada/severa en el número o mobilitat dels espermatozoides.
 • Fallada d’Inseminació Artificial Conjugal.
 • Fallada d’Inseminació Artificial de Donant.
 • Endometriosi moderada-greu.
 • Oclusió tubàrica bilateral.
 • Pacients seropositius al VIH o VHC.
 • Diagnòstic genètic preimplantatori de l’embrió.

No realitzem Fecundació in Vitro en les següents situacions:

 • Fallada ovàrica o menopausa precoç: no hi ha reserva ovàrica funcional per respondre a la hiperestimulació ovàrica controlada. És una indicació d’ovodonació.

Tècnica de la Fecundació in Vitro

Inducció de l’ovulació: hiperestimulació ovàrica controlada

L’objectiu és realitzar un desenvolupament fol·licular adequat i arribar a aconseguir un número de fol·licles preovulatoris suficients a partir dels quals s’obtinguin oòcits madurs que es puguin fecundar formant embrions per transferir-los a l’úter de la pacient. Es necessiten ganadotropines (injecció subcutània) per l’estimulació del creixement i maduració dels fol·licles i també medicació addicional per inhibir la possible ovulació espontània a nivell hipofisari (antagonistes o agonistes de la hormona alliberadora de gonadotropines GnRH).

En tots els cicles de Fecundació in Vitro realitzem control ecogràfics i analítics (estradiol) per valorar el creixement i la maduració dels fol·licles. Després de 9-12 dies d’estimulació, quan els fol·licles arriben a una mida de 17-18mm, es desencadena l’ovulació amb la hormona HCG i es programa la punció fol·licular.

Recuperació ovocitària: punció fol·licular (ovàrica)

És un procediment ambulatori que es realitza en una àrea quirúrgica i amb anestèsia local i/o sedació suau, per això és important acudir-hi en dejú. La duració aproximada del procediment és de 20 minuts. Mitjançant la localització ecogràfica dels fol·licles i punció a través de la vagina s’extrau el líquid fol·licular que es col·loca en tubs que s’entreguen al laboratori.

Els biòlegs observen el líquid fol·licular d’immediat, per reconèixer i aïllar els oòcits. En el cas de la Fecundació in Vitro amb semen de la parella en aquest moment es recull la mostra seminal. Una hora després de la punció la pacient rep l’alta mèdica. Es recomana repòs durant tot el dia. Aquest dia a la nit, es comença amb l’administració vaginal de Progesterona.

Laboratori de Fecundació in Vitro.

Es classifiquen els oòcits al laboratori segons el grau de maduració i posteriorment s’incuben en medis de cultiu.

Els mètodes utilitzats per fertilitzar (inseminar) l’òvul són:

 • Fecundació in Vitro ” clàssica” :
  Es realitza la inseminació dels oòcits amb uns 100.000 espermatozoides mòbils per oòcit. Els oòcits i espermatozoides es mantenen junts fins el dia següent, que és quan es valora si hi ha hagut fecundació.
 • Fecundació in Vitro amb Microinjecció espermàtica o ICSI:
  La ICSI consisteix amb la introducció, mitjançant una micro agulla, d’un espermatozoide al citoplasma de l’òvul.
 • Fecundació in Vitro amb Microinjecció espermàtica d’espermatozoides morfològicament seleccionats (IMSI):
  Per la selecció dels espermatozoides a microinjectar utilitzem, a la nostra clínica de fertilitat, una Estació de Micromanipulació Avançada que ens permet visualitzar els espermatozoides fins a uns 16.000 augments ( a la ICSI es visualitzen 400 augments com a màxim). Amb aquesta tecnologia, que augmenta la visió del biòleg 40 vegades, es poden valorar alteracions als espermatozoides i seleccionar, al moment del tractament, els espermatozoides més sans per formar embrions d’una millor qualitat (IMSI) que augmentin les taxes d’èxit i disminueixen a la meitat la possibilitat d’avortament.
 • Transferència d’embrions:
  Es realitza ambulatòriament i no requereix cap tipus d’anestèsia. Consisteix en la introducció, amb guia ecogràfica, d’embrions amb un catèter a través del coll uterí per depositar-los a 1,5cm aproximadament del fons uterí. El número d’embrions a transferir depèn de l’edat de la pacient, la qualitat dels embrions i els intents previs. Els embrions sobrants, si la seva qualitat ho permet, són congelats. S’aconsella repòs domiciliari 24-28 hores post transferència. Continuem amb l’administració de progesterona vaginal fins a la prova de l’embaràs (en 13 dies).
 • El Hatching assistit (“eclosió embrionària”):
  És una tècnica de laboratori que al nostre laboratori de reproducció assistida s’utilitza per millorar la implantació embrionària. Mitjançant làser s’obre una petita finestra a la membrana pel·lúcida (coberta de l’embrió) per facilitar l’eclosió embrionària.

Complicacions de la Fecundació in Vitro:

 • Embaràs múltiple.
 • Síndrome d’hiperestimulació ovàrica severa (menys de l’1%).
 • Embaràs ectòpic.
 • La punció ovàrica: hemorràgia, infecció i risc derivats de l’anestèsia.
Last Update: 05/09/2014
References:
Manual Práctico de Esterilidad y Reproducción Humana. Laboratorio de Reproducción Asistida (Tercera Edición). J. Remohí, A.Cobo, J.Romero, M.J. de los Santos, A. Pellicer McGraw-Hill Madrid 2008.
– Ruiz A, Remohi J, Minguez Y, Guanes P, Simon C., Pellicer.A. The role of in vitro fertilization and intracy- toplasmatic sperm injection in couples with unex- plained infertility after failed intrauterine insemination. Fertil Steril 1997; 68: 171-3.
– Berkovitz A, Eltes F, Paul M, Adrian E, Benjamin B. The chance of having a healthy normal child following intracytoplasmic morphologically-selected sperm injection (IMSI) treatment is higher compared to conventional IVF-ICSI treatment. Fertil Steril 2007; 88: S20.