Síndrome de l’ovari poliquístic (SOPQ)

També anomenat Síndrome de Stein- Leventhal, el SOPQ és un dels trastorns endocrinològics més freqüents en dones d’edat fèrtil.

És una alteració endocrinològica i metabòlica que afecta entre el 6 i 10% de les dones en edat reproductiva. La característica principal és un excés d’hormones masculines (hiperandrogenèmia) i una alteració en el metabolisme de la glucosa (hiperinsulinèmia). Tot i que hi ha dones asimptomàtiques, la majoria presenten alguns dels següents símptomes.

 • Anovulació: absència de menstruació o menstruació irregular (oligomenorrea).
 • Obesitat
 • Creixement excessiu del pèl (hirsutisme)
 • Acne
 • Pell grassa

Els criteris diagnòstics inclouen l’HIPERANDROGENISME (clínic o bioquímic), l’ANOVULACIÓ i l’ASPECTE ECOGRÀFIC dels ovaris (augmentats de volum i amb múltiples imatges fol·liculars de menys de 10 mm en l’escorça ovàrica).

Els problemes a curt termini poden ser:

 • Símptomes d’hiperandrogenisme com l’acne, hirsutisme i pell grassa. S’aconsellen mesures higienico-dietètiques (disminució de pes i exercici), anticonceptiu amb gestàgen d’efecte antiandrogènic i tractaments dermatològics del hirsutisme.
 • Irregularitat menstrual. En aquests casos també aconsellem mesures higienico-dietètiques (disminució de pes i exercici ). Es poden utilitzar també, així mateix, anticonceptius amb gestagen d’efecte antiandrogènic.
 • Subfertilitat-esterilitat ( per anovulació). Com en altres casos, un règim higienico-dietètic amb una reducció de la ingesta calòrica i un increment de l’exercici físic diari (sobretot amb les pacients obeses) millorarà la fertilitat espontània i la resposta als diferents tractaments de reproducció. El tractament de fertilitat amb fàrmacs reductors del nivell d’insulina (en pacients amb hiperinsulinèmia) com la metformina, redueixen els nivells d’andrògens millorant la resposta als de l’ovulació.
 • Citrat de Clomifè: la seva administració als primers dies del cicle aconsegueix l’ovulació en el 75-80% de les pacients durant el tractament d’infertilitat, tot i que només la meitat aconsegueixi la gestació. El 75% de les gestacions s’aconsegueixen en els primers 3 mesos.
 • Gonadotrofines: són més efectives que el citrat de clomifè per al tractament de reproducció però tenen més risc de complicacions. La dosi ha de ser individualitzada per evitar una resposta exagerada. Si el desenvolupament monofol·licular combinat amb les relacions programades o amb la Inseminació Artificial no aconsegueixen la gestació, existeix factor masculí o tubàric associat, o es produeix un desenvolupament fol·licular múltiple, es fa necessari plantejar-se el pas cap a tractaments de reproducció assistida amb tècniques de Fecundació in Vitro (FIV).
 • Drilling ovàric laparoscòpic: la creació de “finestres” a l’escorça de l’ovari disminueix la concentració d’androgens i provoca l’ovulació espontània en els mesos posteriors a la intervenció

Complicacions dels tractaments:

 • Inseminació Artificial: major taxa de gestacions múltiples.
 • Fecundació in Vitro: major taxa de cancel·lació del tractament de fertilitat, risc de síndrome d’hiperestimulació ovàrica i menor taxa de fecundació.

Els problemes a llarg termini del Síndrome d’Ovaris Poliquístics tenen a veure amb un augment de factors de risc per malalties cardiovasculars i cerebrovascular: obesitat, hipertensió arterial, Intolerància a la glucosa i Diabetis Mellitus tipus 2, augment del colesterol, etc.). Les Mesures higienicodietètiques disminuiran el seu impacte (dieta, exercici).

Last Update: 11/09/2014
References:
– Stein I, Leventhal ML. Amenorrhea associated with bilateral polycystic ovaries. Am J Obstet Gynecol. 1935; 29: 181-91.
The Rotterdam ESHRE/ASRM- sponsored PCOS Consensus Workshop Group Revised 2003 consensus on diagnostic criteria and long-term health risks related to polycystic ovary syndrome (PCOS).Hum Reprod 2004;19: 41–47.
– SEF Sociedad Española de Fertilidad. Síndrome del Ovario Poliquístico
2ª edición.2012. Editorial Médica Panamericana
– Clinical Gynecologic Endocrinology and Infertility 7th ed: Leon Speroff, Robert H. Glass, Nathan G. Kase, 2006 Lippincott Williams & Wilkins