ObstetríciaAtenció durant el part

El nostre equip de ginecòlegs, ginecòlogues, llevadores, pediatres i anestesistes t’ofereixen més de 30 anys d’experiència en l’atenció al part.

El part és el conjunt de mecanismes que possibiliten la sortida del fetus i la placenta des de l’úter a l’exterior. Des del punt de vista humà el part és una experiència que, si es viu bé, es recordarà sempre de bon grat. La duració de l’embaràs és d’aproximadament 40 setmanes. Es denomina gestació “a terme” el període comprès entre la setmana 37 i la 42. En aquest moment és quan s’esperen els símptomes que indiquen el començament del part: ruptura de la bossa de les aigües i/o contractures.

Ha de sospitar el començament del part i acudir a la Clínica ( en gestacions de 37 setmanes o més) o a l’Hospital si presenta:

 • Contraccions uterines rítmiques, progressivament més intenses i amb una freqüència d’almenys 2 en 19 minuts durant 30 minuts.
 • Pèrdua de líquid per la vagina (sospita de ruptura de la bossa de les aigües).
 • Pèrdua de sang per la vagina.

Part normal, sense medicar o no intervingut

És la feina de part d’una gestant sense factor de risc, que s’inicia de manera espontània entre la 37-42 setmana i que després d’una evolució fisiològica de la dilatació i el part, acaba amb el naixement d’un recent nascut normal que s’adapta de forma adequada a la vida extrauterina. L’enllumenament i el puerperi immediat han d’evolucionar, igualment, de forma fisiològica.

Atenció personalitzada del Part

El nostre grup ofereix una atenció personalitzada del part que implica la presència de l’equip humà corresponent: ginecòleg, llevadora, anestesista i pediatra. L’estada mitjana a la clínica és de 2 dies en el cas dels parts i 4 dies en els casos de cesària.

Àrea de Part Natural

El part natural comporta “una qualitat d’atenció basada en el protagonisme de la dona i la seva fisiologia amb el mínim grau de medicació possible” tal i com recomana la OMS (Organització Mundial de la Salut). A la nostra Maternitat, el Centre MQ Reus, disposem d’una habitació especialment condicionada per aquest propòsit, on s’hi combinen un entorn càlid i familiar, un equipament específic per afavorir la fisiologia normal del part i la possibilitat, si el curs del part així ho requereix, de realitzar un part medicalitzat.

Les característiques de l’assistència al part normal al nostre centre són:

 • La pacient pot estar en tot moment acompanyada per la persona que escolleixi.
 • L’ènema es practicarà de manera opcional. Afavorim la micció espontània.
 • El control del dolor pot realitzar-se mitjançant analgèsia epidural (a comanda de la pacient).
 • Realitzarem el control del benestar fetal per monitorització cardiotocogràfica (“corretges”) contínua o intermitent.
 • Només en el cas de necessitat utilitzarem medicacions (oxitocina, prostaglandines, antibiòtics, etc).
 • La pràctica de l’episiotomia queda restringida només per als casos necessaris.
 • Si fos possible esperarem que el cordó deixi de bategar abans de seccionar-lo.
 • Després de comprovar l’adequada adaptació del nadó a la vida fora de l’úter i la realització del Test d’Apgar, si el seu estat ho permet, col·locarem al nadó sobre la mare ( pell amb pell).
 • Facilitarem l’inici de la lactància materna lo abans possible ( si no hi ha contraindicació i la pacient ho desitja).
 • Oferirem al pare la possibilitat de tenir al nadó als seus braços.
 • En condicions normals el trasllat a la planta es farà sense separar a la mare del seu fill.

Si passades les 40 setmanes no hi ha signes del començament del part, es programarà l’ingrés per a la inducció del part abans de la setmana 42.

Last Update: 14/09/2014
References:
– F. GARY CUNNINGHAM. Obstetricia de Williams (23ª ED). MCGRAW-HILL, 2011

OMS | Atención durante el parto