Ginecologia Endometriosi i adenomiosi

L’endometriosi és una malaltia benigna. El seu tractament és, habitualment, metge i quirúrgic. Som especialistes en tractaments de reproducció assistida en aquest tipus de pacients.

L’endometriosi és una malaltia benigna que afecta a les dones en l’etapa fèrtil de la seva vida. Ocorre quan l’endometri (teixit que cobreix la cavitat dins de l’úter) es localitza fora de la matriu. Les plaques que es formen es denominen implants quan són petites, mòduls quan són més grans i endometriomes (quist axocolatat) quan formen quists als ovaris. L’evolució de l’endometriosi és imprevisible, des de petits implants que no es modifiquen durant tota la vida fins a un desenvolupament extens a tota la pelvis. Els símptomes són també molt variables. En algun cas la dona està simptomàtica i el diagnòstic es produeix de manera casual.

Els símptomes més característics són:

  • Dolor durant la menstruació (dismenorrea).
  • Dolor abdominal.
  • Dolor durant les relacions sexuals (disparèunia).
  • Problemes de fertilitat.

Tot i que es pot sospitar la presència d’endometriosi per la simptomatologia o la troballa d’un endometrioma durant l’exploració ecogràfica transvaginal, el diagnòstic de certesa s’obté mitjançant una laparoscòpia (visualització directe de les lesions endometriòsiques) i biòpsia. Durant aquest procediment es poden realitzar exèresi (treure) dels endometriomes, alliberació d’adherències pèlviques i coagulació de petits implants, així com l’estudi de la permeabilitat de les trompes en casos de problemes de fertilitat.

L’adenomiosi és una forma especial d’endometriosi que infiltra la paret uterina, cosa que fa que l’úter augmenti de mida.

Last Update: 17/09/2014
References:
Guía de atención a las mujeres con endometriosis en el Sistema Nacional de Salud (SNS) http://publicacionesoficiales.boe.es